Dobro je da znate!

Odgovori na često postavljana pitanja i korisni saveti.

Na koje proizvode se odnose ova uputstva?

Sledeća uputstva i saveti odnose se isključivo na d-c-fix® samolepljive folije - tapete.

 

Šta je potrebno od pribora?

Makaze ili skalpel (nožić sa odlamajućim sečivom), lenjir ili metar, olovka i plastična glačalica (špatula).

samolepljive folije

Kakva treba da bude površina na koju se nanosi samolepljiva folija?

Površina treba da bude ravna i glatka, bez prašine i masnoća. Netretirane drvene površine (šper, iverica, medijapan i sl.) treba prethodno premazati osnovnim premazom  (prajmer / akrilna podloga) i nakon toga proveriti da li je površina glatka. Po potrebi šmirglom izglačati i zatim vlažnom krpom ukloniti prašinu.

 

Premeravanje i krojenje?

Na poleđini samolepljive folije - tapete nalazi se zaštitni papir na kome se nalazi iscrtana santimetarska mreža koja može biti od pomoći. Grafitnom olovkom iscrtajte  liniju duž koje će te seći. Ukoliko želite da postignete kvalitetne spojeve, ostavite po 5mm za preklop.

samolepljive folije

Postavljanje transparentne folije – vitraža

Staklenu površinu prethodno detaljno operite sredstvom za pranje prozora. Zatim, pomoću prskalice, bogato je isprskajte vodom.

Skinite zaštitnu foliju i poprskajte lepljivu poleđinu folije. Postavite samolepljivu foliju na staklo. Sloj vode između stakla i folije omogućava da slobodno pomerate foliju do željene pozicije.

Vodu i vazduh istiskujte u smeru ivica plastičnim lenjirom/trouglom, preko koga ste zategli  meku pamučnu krpu ili gumenom špahtlom za pranje stakla.

Pritiskajte blago, da bi kasnije, kada utvrdite da nema većih mehurova, snažnijim pritiskom istisnuli preostalu vodu i vazduh.  Početno zamagljenje sloja lepka nestaće u roku od dan dva pri sobnoj temperaturi.

Static vitraži postavljaju se na potpuno isti način kao i samolepljive transparentne folije.

samolepljive folije
samolepljive folije
samolepljive folije

Kako se samolepljiva folija -tapet pravilno nanosi?

Odvojte samo oko 10cm zaštitnog papira sa poleđine i postavite samolepljivu foliju na željenu poziciju. Čistom  mekom krpom, potezima od sredine prema ivicama, pažljivo pritiskajte foliju na podlogu. Vodite računa da se izbegne zarobljavanje mehurića vazduha. Postepeno odvajajte zaštitni papir i lepite foliju dok ne stignete do kraja.  Ako ste zadovoljni rezultatom, foliju je potrebno dobro pritisnuti na podlogu. To se najbolje postiže pomoću pravougaonog komada drveta obloženim debelom tkaninom (npr. komad starog tepiha), koji će poslužiti za glačanje.

U slučaju da se samolepljiva folija nanosi na glatku staklenu, metalnu ili plastičnu površinu, dobro je da površinu prethodno dobro nakvasite vodom. Time ćete znatno da olakšate lepljenje i podešavanje.
samolepljive folije

Pogrešno zalepljeno?

Ukoliko samolepljivu foliju niste zalepili na karton ili papir, slobodno je odlepite i ponovo zalepite, jer se puna sila lepljenja postiže tek nakon nekoliko sati.
samolepljive folije

Mehurovi vazduha?

Pažljivo probosti mehur iglom i istisnuti vazduh

 

Lepljenje preko lučnih ivica?

Zagrejana samolepljiva folija se bez problema isteže, što omogućava da lepite foliju preko ivica koje nisu ravne. Za grejanje koristite fen za kosu na najnižem stepenu. Pažljivo radite da ne bi došlo do preteranog istezanja folije.

samolepljive folije

Folija se ne lepi dobro duž ivica?

Pokušajte prvo da peglom, uključenom na najnižem stepenu, prepeglate ivice, pri čemu obavezno postavite papir između pegle i folije. Ukoliko to ne pomogne možete upotrebiti super lepak.

 
 

Da li postavljena folija sme da se kvasi?

Svakako. Ukoliko će ivice folije biti u direktnom kontaktu sa vodom, treba ih izolovati silikonom.

 

Skidanje folije?

Kada rešite da uklonite samolepljivu foliju - tapet, jednostavno je odlepite. Folija se najlakše skida dok je topla i za zagrevanje možete koristiti fen za kosu. Eventualne ostatke lepka sa podloge možete da uklonite alkoholom.

 

Mogu li folije da se koriste napolju?

Da. U zavisnosti od uslova (sunce, mraz, kiša ... ), folija će trajati do tri godine, nakon čega boja može da izbledi a folija otvrdne.

 

Kakve su temperaturne karakteristike?

Samolepljiva folija podnosi temperature od -10°C do + 50°C. Kraće vreme može da podnese temperature do 80°C.

 

Kako se samolepljiva folija održava?

Pere se toplom vodom i deterdžentom za sudove, a zatim prebriše suvom krpom. Uporne mrlje se mogu ukloniti blagim rastvorom alkohola. Nikako nemojte da koristite abrazivna sredstva, rastvarače, niti sredstva na bazi acetona ili petroleja jer mogu da oštete samolepljivu foliju - tapet!